Xinomavro är en grekisk inhemsk druva
som jag har druckit några gånger men verkligen inte i några större
mängder. Vinerna blir bleka som en nebbiolo ungefär och ger strama
röda viner.
Doften är finstämd med aromatisk röd
frukt på ett sätt som påminner om en nebbiolo eller kanske mer som
en högklassig nerello med rönnbär, hallon, sten, örter och
citrus. Imponerande finstämd och bra doft för 99 kr.
Smaken kommer lite som en chock då
syran är, även för mig, galet hög. Känslan är återigen
liknande ett nerellovin fast med mångdubbelt så hög syra.
Definitivt ett vin som behöver luft eller lagring. Till fet mat
funkade det bra och det blev lite mer balanserat efter luftning. På
nåt självspäkande sätt tycker jag om det här, mycket fräschör
och karaktär för en högst överkomlig peng. Ett kul och bra vin
som det vore intressant att lägga ner några år, kan bli ännu
bättre.
Kir-Yiannis prestigevin lanseras senare
i sommar, ett självklart testköp. Andreas Larssons rätt nya internetsida med betyg på blindprovade viner ger detta bra betyg och
väldigt bra till prestigevinet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar