lördag, maj 08, 2010

Nambrot 2003

Nambrot görs av Tenuta di Ghizzano, en liten by uppe på en bergsknalle i nordvästra Toscana. Egendomen drivs av en driftig och sympatisk kvinna i medelåldern, Nambrot är hennes mest moderna vin av (mest) Merlot och mycket nya fat.

Doften är superaromatisk och djupt komplex. Anslaget är inte så värst Italienskt, mer Australien kanske, årgången hjälper nog till. Mycket chokladtoner samsas med plommon, kanel, läder, lakrits, smultron, blommor, vaniljiga fattoner och balsamvinäger. Det här är ett vin som inte passerar obemärkt, extremt maxad doft.


En intensiv smak av smultron och mörka bär, choklad, kaffe, vanilj och en djup kryddig ton. Det här är ett kompakt vin med mängder av karaktär, rätt mjukt och lättdrucket. Frukten är kompakt på ett nya världen sätt men smaken är torr som ett mer klassiskt vin. Väldigt bra i en modern stil som går på kraft och intensitet. De tillfällen jag är sugen på ett Australiensiskt vin öppnar jag det här, väldigt gott ”in your face” vin.

Inga kommentarer: